Huis & Tuin

Een goed verlichte werkplek is de helft van het werk

We besteden allemaal veel tijd op onze werkplek dus waarom zouden we het onszelf dan niet zo comfortabel mogelijk maken? Een goede bureaustoel, het juiste bureau én de juiste verlichting zijn daarbij de juiste ingrediënten. De eerste twee wordt meestal genoeg tijd aan besteed. De laatste is helaas een ondergesneeuwd en vergeten ingrediënt. Toch kan het juiste licht voor een prettige werkplek zorgen.

Lichtspreiding

De juiste verlichting op een werkplek vraagt om enige kennis van licht. Het is namelijk belangrijk om te weten dat er verschillende soorten licht zijn; diffuus, direct en indirect. Diffuus licht is gefilterd waardoor het egaal is en niet verblind. Dit is ook meteen het beste licht om een werkplek mee te verlichten. Direct licht daarentegen wordt gebruikt om bepaalde elementen uit te lichten en dus niet echt ideaal om als enige licht op een werkplek te gebruiken. Indirect licht is direct licht dat wordt gereflecteerd op een wand of plafond. Ook deze verlichting is niet ideaal voor op de werkplek.

Het armatuur

Belangrijk bij het uitzoeken van de juiste lichtbron is het armatuur. Een lichtspotje geeft namelijk direct licht af en is niet echt handig. Dan kan er beter gekozen worden voor een armatuur dat op, naast of boven het bureau geplaatst wordt. Prandina heeft hier een aantal goede varianten in. Daarbij is niet alleen aan het licht gedacht maar ook aan het design. Door het juiste armatuur te gebruiken zal er geen rare schaduwvorming op het bureau ontstaan. Dat leidt vaak alleen maar van het werk af en is dus niet wenselijk. Een bureaulamp kan ideaal zijn om bepaalde delen op het bureau extra uit te lezen, maar is als enige lichtbron vaak niet genoeg.

Combineer

Om het juiste lichteffect op de werkplek te creëren is het dus van belang om de lichtbronnen te combineren. Pak als basis indirect licht, maar zorg dat diffuus licht het bureau verlicht. Om eventuele donkere plekken op het bureau extra te verlichten kan een bureaulamp een uitkomst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *