Huis & Tuin

Effect van asbest op je gezondheid

villa 4873341 640

Het gebruik van brandwerende mineraal is drastisch afgenomen. Dit komt omdat men bewust werd van de gevaren van asbest. Toch worden we volgens gezondheidsdeskundigen nog steeds ziek van asbest. Wil je Asbest verwijderen? Lees hieronder waarom je dat zeker moet doen!

Verbod
In 1994 is het gebruik van asbest verboden geworden. Toch kan je asbest nog in sommige producten terug vinden. Bijvoorbeeld in:

  • Vilt dat onder vloeren en leidingsisolatie werd gelegd
  • In schoorsteenpijpen
  • Als isolatie middel voor bijvoorbeeld muren en daken
  • Ook in kachels en sommige gasfornuizen werd het gebruikt

Woon je in een woning die  na 1994 is gebouwd? Dan hoef je, je geen zorgen te maken. Is je woning toch ouder? Dan is er een kans dat in je huis asbest bevind.

blootstelling aan asbest
Helaas is blootstelling niet alleen iets van het verleden. Vandaag de dag hebben werknemers en huiseigenaren hier nog steeds mee te maken. Hoewel blootstelling op lange termijn risico’s met zich meebrengt. Kan een korte blootstelling aan asbest ook ernstige gevolgen hebben. In Nederland vallen er namelijk 1600 asbestdoden per jaar.

long Kanker
Bij sommige mensen kan de asbest blootstelling leiden tot kanker. Bijvoorbeeld longkanker of een andere agressieve vorm van kanker. Een voorbeeld hiervan is mesothelioom. Deze vorm van kanker kan de longen en buik aantasten. Symptomen van deze kanker vorm kunnen pas na jaren optreden.

Gezondheidsklachten
Wanneer asbestvezels worden ingeademd kunnen deze voor problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de chronische longziekte asbestose. Bij asbestose loopt de longweefsel na een tijdje littekens op. Hierdoor kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan, waardoor risico op kanker toeneemt. Symptomen van asbestose zijn onder andere:

  • het hebben van een droge en pijnlijke hoest
  • Kortademigheid
  • Pijn in de borst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.