Sport

Is het voetbal salaris wel terecht?

Sommige Europese spelers bezitten over een ongelofelijk salaris terwijl andere atleten op het zelfde prestatieniveau veel minder verdienen. Dit zet veel fans aan het denken of deze atleten dit salaris wel waard zijn. Neem als voorbeeld, FC Barcelona Superster Lionel Messi die duizenden euro’s meer verdiend dan andere spelers. Meer inkomen voetballer statistieken kan je op de desbetreffende link inzien.

Uit een recent onderzoek ‘International Journal of Computer Science in Sport’ is aan de hand van een machine het salaris van 6000 verschillende professionele Europese voetballers geanalyseerd. Het salaris in de periode van 2016-2017 werd vergeleken doormiddel van 55 kenmerken die zich baseren op de skills. Denk maar aan kenmerken zoals aanvallen en reactievermogen en capaciteiten zoals snelheid en balcontrole.

Het model toonde aan dat baserend op capaciteiten, Lionel Messi de hoogs betaalde voetbalspeler ter wereld moet zijn, opgevolgd door Cristiano Ronaldo, Luis Suarez, Neymar, David De en Mesut Oezil. Vreemd genoeg laat dit model zien dat Messi’s salaris ongeveer 235 duizend euro zou moeten zijn, dit is de helft minder dan dat hij in de werkelijkheid krijgt uitbetaald. Hieruit blijkt dat Messi vergeleken met zijn collegas, ’s wereld meest overbetaalde voetbalspeler is. Daaropvolgende overbetaalde spelers zijn Angel Di Maria, Robin Van Persie, Ivan Rakitic en Nicolas Otamendi. Deze studie duidt aan dat het voetbalsalaris niet alleen op capaciteiten en -prestatie vermogen  is berekend.

Deze studie toont aan dat het gebaseerd is op de vaardigheden en prestaties op het veld, en dat het onderzoek zich niet richt op andere financiële aspecten die van invloed zijn op de spelers. Denk hierbij aan: uitzendrechten en verkoop van merchandise. Deze aspecten kunnen namelijk ook een motivatiebron vormen om te concurreren tegen de topspelers.

Dezelfde berekening liet zien dat sommige spelers zwaar onderbetaald worden. Boven aan de lijst vinden we onze Bernardo  Silvia, volgens de statistieken zou hij 100 duizend euro te weinig in zijn contract in Manchester ontvangen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *