Medisch

Moet zorgverzekeraar ook niet-erkende behandeling ziekte van Lyme terugbetalen?

Marika Bazelmans werd op zevenjarige leeftijd gebeten door een teek. Er verscheen geen rode kring rond de beet en symptomen doeken niet meteen op. Logisch want bij 1/3 tot zelfs 1/2 van de gevallen verschijnt er lang geen huiduitslag. Was er wel huiduitslag, dan kon een antibioticabehandeling redding bieden. In de plaats hiervan kon de ziekte van Lyme jarenlang sluimeren in haar lichaam. Intussen kreeg Marika wél een geslaagde behandeling. Echter: haar zorgverzekeraar weigert deze te vergoeden. Onverhoopt groeide Marika uit tot hét boegbeeld van talloze Lymepatiënten.

De zaak Bazelman

Jarenlang kon de ziekte huishouden in het lichaam van Marika. Ze kreeg nooit een aangepaste medische behandeling. De Nederlandse trok uiteindelijk naar een Belgische arts die wél positieve behandelingsresultaten kon teweegbrengen. Eindelijk positief nieuws. Tot Marika van haar zorgverzekeraar te horen kreeg dat ze deze dure behandeling niet zouden vergoeden. De reden? De behandelingen waren niet conform de ILADS-richtlijnen. Haar zorgverzekeraar geeft aan dat zij enkel bewezen effectieve behandelingen zullen vergoeden. Volgens hen heeft de overheid aangegeven dat de Belgische behandeling niet bewezen effectief is en dus hebben zij besloten om geen vergoeding toe te kennen voor deze behandeling.

Marika trok naar de rechter en die gaf haar gelijk: de zorgverzekeraar moet alsnog de behandeling vergoeden. Het is een uniek staaltje Nederlandse rechtspraak die rechtstreeks gevolgen kan hebben voor duizenden Lymepatiënten in Nederland. Of toch (nog) niet?

Zorgverzekeraar in hoger beroep

Ook nu ging haar zorgverzekeraar niet akkoord en het trok naar hoger beroep. 5 oktober 2017 luidde het begin in van een nieuw staaltje procederen. Het doel van Marika? Eindelijk juridische erkenning krijgen voor andere behandelingsmethoden die wél werken, zelfs als ze geen erkenning krijgen van de Nederlandse overheid. Volgens Martin Buijsen, die hoogleraar Gezondheidsrecht is aan de Rotterdamse Universiteit in Rotterdam, is deze zaak een unicum en biedt het hoop voor duizenden andere Lymepatiënten.

Voor de rechtbank zien we Marika. Haar gezondheid is er sinds de nieuwe behandeling flink op vooruit gegaan. Toch blijft de zorgverzekeraar aanhouden dat de behandelingsmethode niet bewezen is. Ongewild is Marika uitgegroeid tot de hoop van talloze Nederlandse Lymepatiënten. Via een crowdfunding haalt ze ook geld op om ook andere patiënten te ondersteunen in de strijd tegen hun zorgverzekeraars.

Wanneer we de uitspraak mogen verwachten, dat is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat het op de voet gevolgd zal worden en een grote invloed kan hebben op de manier waarop de zorgverzekeraar om moet gaan met de niet erkende behandelingen bij de ziekte van Lyme.

Intussen volgen ook andere Lymepatiënten haar voorbeeld. Zo ook de familie van Lymepatiënt Marleen. In dit geval ging het om een Nederlandse behandeling zonder erkenning en ook hier weigerde de verzekeraar de behandeling te vergoeden. De rechter in eerste aanleg gaf de vader gelijk, maar de verzekeraar zal ook in dit geval in hoger beroep gaan. Wij volgen het alvast verder voor u op.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *